EL CONSELL ESPORTIU DEL TARRAGONÈS CELEBRA LA GALA D’ENTREGA DELS PREMIS AURIGA FVSCVS
07/10/2019
El pavelló Sant Jordi de Torredembarra va ser l’escenari el passat divendres de la gala dels premis Auriga Fvscvs que entrega el Consell Esportiu del Tarragonès (CET). La vila torrenca va acollir per primera vegada aquest acte que compta amb 12 anys de vida i que pretén guardonar aquells esportistes o persones vinculades al món de l’esport de la comarca que han destacat, a banda del seu rendiment esportiu, pels seus valors. «L’esport és un excel·lent transmissor d’un seguit de valors fonamentals i imprescindibles per a la pràctica esportiva i, també, per a la vida: el respecte, el sacrifici, l’esportivitat, la capacitat organitzativa, la formació, la dedicació, la cohesió social, la integració, la igualtat i l’orientació pedagògica són aspectes que han de definir l’esport formatiu i que, per tant, fonamenten la concessió d’aquests premis», va dir la presidenta del CET, Estefanía Serrano, en el seu discurs previ a l’entrega dels guardons.
El lema dels premis era Compartim esport, compartim valors, un missatge que va més enllà de la competició estrictament i que se centra en allò que sempre ha estat l’esport, en la seva essència. «El professionalisme és la mort del veritable esport», deia l’eminent historiador de l’esport a l’antiguitat E. Norman Gardiner sobre la pèrdua de valors que es va viure a la Grècia clàssica, mare dels Jocs Olímpics antics, en relació amb l’activitat esportiva arran del seu èxit.
«El foment d’aquests valors és, en el fons, el més important de la pràctica esportiva. Abans que bons esportistes, hem de ser bones persones. I en aquesta tasca hi estem implicats tots», va incidir Serrano. Una implicació que es va manifestar a l’equador de la gala quan l’artista Santi Serratosa va ser capaç de fer ballar tot el públic del pavelló, autoritats incloses, al ritme del seu cos, de cadascun d’ells, mitjançant la percussió corporal. Una actuació que metafòricament evidenciava la implicació necessària de tothom per fer una mateixa melodia. En aquest cas, la d’una pràctica esportiva amb els valors necessaris.
Més enllà de reconeixements individuals o de grup a la trajectòria de cadascun, el CET va premiar també dos treballs d’investigació que van rebre la beca Auriga Fvscvs. Un va ser per a l’estudiant de l’institut Martí i Franquès de Tarragona Pol San Gregorio pel seu treball «Lactat i fatiga en la natació», i l’altra beca va correspondre al llicenciat en INEFC Gerard Merino per l’estudi «Valoració del canvi de direcció i anàlisi mitjançant tecnologia GPS». Entre les categories premiades hi havia la de «Promoció de valors, del joc net, d’actituds i d’hàbits saludables, pel foment de la integració, de la igualtat i/o de la cohesió social mitjançant l’esport», que va correspondre a les «Jornades del dia mundial de l’activitat física club excursionista sense fronteres», i també la categoria «Entitat, esdeveniment o persona que hagi destacat per la seva dedicació en el foment o la pràctica de l’esport per a persones amb discapacitat», que va correspondre al moviment «XQ no Àlex?». Dos guardons que mostren clarament el perfil d’aquests premis.
Finalment, la cerimònia va reconèixer la trajectòria de la gran esportista de Torredembarra Berta Castells, campiona d’Espanya i participant en tres Jocs Olímpics —Atenes, Pequín i Londres— en la modalitat de llançament de martell.
A la gala van assistir-hi, entre altres, el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Joan Martí Pla, l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, o el cap de la representació de l’Esport de la Generalitat de Catalunya a Tarragona Joan Plana.